top of page

Videojuttu

8.-17.7.2021 Mikkelissä

Käsiohjelma (pdf)

 

Videojuttu on esitys kesän kukista, ajasta ja yhteyden hakemisesta rajantakaiseen todellisuuteen.

Esityksentekoprosessin aikana kuvattu videomateriaali asettuu vuoropuheluun näyttämön nyt-hetken kanssa. Kuvattu materiaali laajentaa esityksen useisiin aikoihin ja tapahtumapaikkoihin. Elävä näyttämö tuo valkokankaan tapahtumat erityisellä tavalla läsnäoleviksi esitystilaan.

Videojuttu liikkuu Kaukasukselle ominaiseen tapaan typeränhauskan ja syvämietteisen polveilevissa rajamaastoissa.

Esitys on muotoutunut prosessissa, jonka lähtökohtana on ollut videomateriaalin kuvaaminen Mikkelissä kuuden esiintyjän ja neljän videokameran voimin. Videojutulla ei ollut harjoitusten alkaessa valmista käsikirjoitusta, vaan esityksen sisällöt muotoutuivat kesäkuun harjoituskauden aikana.

Työryhmä
Riikka Karjalainen, Ella Kähärä, Joonas Kääriäinen, Menni Renvall, Henri Tuulasjärvi, Joonas Veijanen

Esitykset (11 näytöstä)
to 8.7. klo 19 // pe 9.7. klo 13 & 19 // la 10.7. klo 13 & 19 // ke 14.7. klo 19 // to 15.7. klo 19 // pe 16.7. klo 13 & 19 // la 17.7. klo 13 & 19

Artium -sali (Paukkulantie 22, Mikkeli)
Tila on esteetön.

Liput
20 €
10 €**
30 € kannatuslippu

**eläkeläinen, opiskelija, siviilipalvelus- tai varushenkilö, teatteriala (Teme, Näyttelijäliitto), työtön. Alennuksen nettikaupan peruslipusta saa alekoodilla: ALENNUS10
Oikeus etuuteen todistettava tarvittaessa.

Liput voi myös varata sähköpostitse liput@kaukasus.fi
Ovilipunmyynnissä maksuvälineinä käyvät käteinen, kortti, Smartum ja Virikesetelit sekä -kortit ja ePassi.

Noudatamme viranomaisten ohjeistuksia turvataksemme sekä yleisön että työryhmän terveyden. Lue Kaukasuksen turvallisuusohjeet tästä. Esitystilaan otetaan max 50 katsojaa / näytös (tilan maksimikapasiteetti 161 henkilöä).

Esitystä tukee Taiteen edistämiskeskus ja Mikkelin kaupungin kulttuuripalvelut.****


Prosessimerkintöjä

Ensimmäinen harjoitusviikko 31.5.-4.6. 2021
Viikon alussa toiminnan keskiössä on kameroiden, tiedostomuotojen siirron ja Qlab-ohjelman käytön opettelu.
2.6.2021 Lähihistorian käsite laajenee lapsuusmuistoihin ja Joonas Kääriäisen sikiöaikaan. Välitön lähiympäristö tarkoittaa yllättäen Joonaksen 25 km etäisyydellä esitystilasta sijaitsevaa mummolan pihaa.
Henkka tahtoisi tilata Somerolta yhden videokameran lisää.

Toinen harjoitusviikko 7.-11.6.2021
Alkuviikosta ajattelimme, että kannattaisi videokuvata esineitä joidenkin tuttujemme, esim. äitien ja isien luona .
Ajatusta kokeiltiin ja siitä luovuttiin toistaiseksi, koska emme löytäneet esineiden ja vanhempiemme kuvaamiseen järkevää tulokulmaa. 
Päädyimme pohtimaan, mitkä aiheet ja ilmiöt meitä yksilöinä puhuttelevat tällä hetkellä. Teimme aiheiden pohjalta pieniä sooloja. 
Torstaina pimeys ja henkimaailma alkoivat puhutella ja esitykselle syntyi mahdollinen rakenne.

Kolmas harjoitusviikko 14.-18.6.2021
Kolmas harjoitusviikko toi mukanaan uuden työryhmän jäsenen, johon yleisö pääsee tutustumaan esityksessä. Esityksen teemat tarkentuivat kukkiin henkimaailmaan ja kukkiin. Edellisellä viikolla löydetty mahdollinen rakenne auttoi meitä hahmottamaan, mitä esityksessä voisi olla tai mitä siitä mahdollisesti vielä puuttuu.

Neljäs harjoitusviikko 21.-25.6.2021
Itsenäisen työskentelyn viikko. Emme olleet esitystilassa ollenkaan viikon aikana. Nautimme juhannuksesta tahoillamme.

Viides harjoitusviikko 28.6.-2.7.2021
Tarkensimme ennen juhannusta löytynyttä rakennetta ja pidimme ensimmäisen läpimenon. Läpimeno osoitti meille, mistä esitys todella kertoo. Tästä tulee ihan todella hyvä. Päivitimme läpimenon pohjalta esityksen kuvaustekstin kaikkialle, myös tälle sivulle. 
Harjoitusviikko on yhä käynnissä.* * * *


Esityksen vanha kuvaus, ennen 1.7.:

Videojuttu on prosessissa muotoutuva esitys, jonka lähtökohtana on videomateriaalin kuvaaminen Mikkelissä kuuden esiintyjän ja neljän videokameran voimin.


*Prosessityöskentely tarkoittaa, että esityksellä ei ole harjoitusten alkaessa valmista käsikirjoitusta, vaan esityksen sisällöt muotoutuvat kesäkuun harjoituskauden aikana. Esityksen valmistumista voi seurata Facebookissa ja Instagramissa.

Esitys tutkii tapahtumapaikkansa välitöntä lähiympäristöä, ja sen välitöntä lähihistoriaa: juuri äsken tapahtunutta. Tutkimusvälineenä käytämme eilispäiväistä kamerateknologiaa. Videojuttu leikkii paikallisuuden ja ajankohtaisuuden teemoilla tarkentaen kaupunkitilan yksityiskohtiin ja etsien uusia kuvakulmia. Pohdimme, millaiseen suurempaan kuvaan ja historialliseen kehykseen kuvaamamme videomateriaali asettuu.

Harjoitusprosessi synnyttää yleisöesityksen, jota esitetään heinäkuussa Paukkulan Artium-salissa Mikkelissä.Kuinka luoda nyt-hetkessä tapahtuva, uudistuva, ja joka kerta ainutlaatuinen esityskokemus, joka perustuu hetkeä aiemmin tallennettuun materiaaliin? Mitä tarkoittaa olla samaan aikaan tässä ja nyt, menneessä ja toisaalla (mutta kuitenkin lähellä)?

Huom. prosessin aikana suuri osa edellä esitetystä luultavasti muuttuu. Se kuuluu prosessilähtöisen työskentelyn luonteeseen.
 

 

MIK_KULT_logoNEGA (1).png
bottom of page